Dneska jsem měla mezi hodinou finštiny a hodinou circuitu trochu času, a tak jsem zašla do knihovní kavárny, dala si kafe a přečetla si místní zpravodaj SixDegrees (s podtitulem Finland's English Language Magazine -to aby si někdo nemyslel, že už běžně čtu noviny ve finštině). A dozvěděla jsem se spoustu zajímavých věcí, o které bych se s vámi ráda podělila.
Takže za prvé - právě zítra slaví Finové "Bunilicious Celebration", což je nějaký předvelikonoční svátek, kdy si dá každý pullu plněnou krémem a džemem a pak si vyjde nahoru na nějaký kopec, který pak podle svých možností dolů sjedena lyžích, na sáňkách/sejde/skutálí se/ztancuje nebo co chce. Pěkná tradice, že?
Další článek rozebíral zákaz kouření v restauračních zařízeních. Protikuřácký zákon tu platí teprve rok a stále se vedou debaty, jestli to je dobře nebo špatně. Dopad měl zejména prý na tržby putyk nejnižších cenových kategoríí. Celkem pochopitelné. Ale někdo na tom naopak vydělává - jedna helsinská restaurace vybírá poplatky, když jde host kouřit ven a ze šatny si na tu chvíli bere svůj kabát (nebo jiný svršek). Za každé vypůjčení si účtují 1-2 Euro. Tuhle vynalézavost bych čekala někde v Čechách, ale ve Finsku?
A další téma: pokud to někdo neví, tak Finové jsou největší konzumenti kávy na světě - na jednoho obyvatele připadá 12 kg kávy za rok! To je třikrát více než vypijí Američané a téměř šestkrát více než Angličané. Nejčastěji se tu servíruje káva překapávaná, hned v závěsu stojí káva rozpustná a naopak v obchodech téměř nenarazíte na kávu zrnkovou.
Početla jsem si také o finském univerzálním čistícím prostředku se jménem Mäntysuopa. Finové ho tradičně používají ke každoroční jarní očistě koberců, dále s ním můžete čisit podlahu i všechny možné jiné věci nebo použít jako "friendly insecticide". A dokonce je doporučován jako šampón na mytí vlasů!! :-D Mäntysuopa je čistě přírodní prostředek na bázi mýdla a jako základ se při výrobě používá borovicový olej. Mladí Finové ho oceňují jako typický finský výrobek.
Dále jsem se konečně dozvěděla, proč je každý čtvrtek v menze jako jedno z hlavních jídel na výběr hrachová polévka. Tu prý tento den tradičně nabízí 99% restauračních zařízeních v celém Finsku. Ta pravá by kromě hrášku měla obsahovat i různé jiné druhy zeleninu, koření a také vepřové maso (pochybuju teda, že ho tam v té menzovní verzi dávají). Nezbytnou součástí je také hořčice, kterou si každý do ní vmíchává až u stolu. Hrachovou polévku jsem si tu ještě nikdy nedala, ale článek mě namotivoval, takže příští čtvrtek jdu do toho! A jako správný dezert se po polévce podávají palačinky!
Noviny nemohly také pominout nadcházející svátek sv. Valentýna. Autor článku si myslí, že namísto papírových nebo plastikových přání bychom měli obdarovávat květinami nebo vlastními verši, protože je to více ekologické ("plastic or paper cards destroy our environment") a vypočítává, že "a small forest is transformed into Valentine's card.". Typicky finský environmentální příspěvek. :-)
A na závěr jsem ocenila přehledový článek o finské literatuře a filmu. Pro neznalé dodávám, že nejznámějším finským světovým spisovatelem je Mika Waltari (kniha Egypťan Sinuhet) a filmovým režisérem Aki Kaurismäki (např. film Muž bez minulosti). Myslím, že si tu něco finského filmového nebo literárního půjčím z knihovny. Musím doplnit své kulturní vzdělání.
Tolik výběr z aktuálního finského tisku. Připravila a publikovala Kateřina Čechová. A protože nám paní učitelka na angličtině právě dneska důrazně připomínala, že máme všechno citovat, protože jinak píšeme plagiáty, dodávám, že všechny informace v tomto příspěvku pocházejí z časopisu SixDegrees: Finland's English Language Magazine, číslo 1/2008. Už se těším na další. :-)
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat